FOCUS TRAINEN

oog voor verschil

Focus op de groep


Leerkracht zijn = leider zijn van mini samenleving


Voor de klas staan is zoveel meer dan lesgeven. Je bent leider van een mini-samenleving vol meningen, emoties, energieniveaus en , laten we eerlijk zijn , af en toe een portie chaos. En soms… werkt wat altijd werkte ineens níét meer.
Je probeert de vertrouwde aanpak. Je blijft rustig. Je herhaalt je grenzen. Maar bij deze groep lijkt het alsof de groepsdynamiek zijn eigen wetten heeft geschreven. En misschien word je wel veel vaker boos dan je eigenlijk wilt. Of zie je steeds meer door de vingers, omdat dit steeds weer leidt tot een heftige discussie. Herkenbaar?
Dan ben je niet de enige en hoef je het zeker niet alleen te doen. 
Met de RESPECT-aanpak van Klassenkracht kijken we samen naar wat er in jouw groep speelt. We zoomen in op het ‘waarom’ achter het gedrag en vertalen dat naar concrete handvatten voor jou als leerkracht.
Je krijgt tools, inzichten en ondersteuning die jou helpen om niet alleen het overzicht terug te krijgen, maar ook de verbinding met je groep te versterken. Besef ook dat jouw groep in een norm terecht is gekomen( wat moet je hier doen om erbij te horen?) waar ze vaak echt niet idee hebben hoe ze dit moeten keren.

En wie weet... wordt het zelfs weer een beetje leuk. 😉
Samen maken we van die mini-samenleving weer een klas waarin jij de regie hebt en er meer bewustzijn en verantwoordelijkheid is vanuit de kinderen, op een manier die past bij jou én je groep.

 

 


De coaching van de dynamische groep:

Bestaat uit 5 bijeenkomsten ( op maat ook meer mogelijk) waar ik een half uur kom observeren en 1.5u coaching gesprek. Ik ga samen met jou ( en het liefst ook de directeur of IB) op jouw groep inzoomen en het plan opstellen. Wij geloven er in dat de leerkracht het zelf uitvoert in de groep. Vind je het fijn om even een stukje samen te doen, dan is dit ook mogelijk.  

 De coaching bestaat uit: 

- Inzoomen op wat er speelt, op de kwaliteiten en de valkuilen

- Gesprekjes met de kinderen door IB/directeur om in te zoomen op wat er speelt vanuit de kinderen en wat hun verlangen is

- De hulpvraag voor het traject 

- Vanuit de themabox "KlassenPad" (die inbegrepen zit) gaan we eerst aan de slag met missie, groepsafspraken en dan vooral: hoe voer je hier regie op? Dit is de basis voor de groep: hoe willen we in deze groep met elkaar omgaan?

- Wat speelt er onderwater? 

- We gaan aan de hand van het sociogram aan de slag met het stuk Erbij Horen en de zoomen in op de rollen die kinderen innemen en hoe we deze informatie kunnen gebruiken om een thema in te zetten uit het KlassenPad 

- we zoomen in op jouw persoonlijk meesterschap: wat zijn jouw waarden? Van welk gedrag word je blij en wanneer worden jouw rode knoppen ingedrukt? Wat heb jij nodig in dit traject? 

Wil je meer weten of heel graag starten? Via de contact pagina op Focus Trainen lees je hoe je dat kunt doen.